Reklama

Wyszukaj przepis

Opieńki w przecierze pomidorowym

Grzybowy zawrót głowy, mam ich nie dużo ale choć kilka słoików cieszy oko, ja nie przepadam za lasem strasznie mnie w nim boli głowa za to mąż uwielbia zbierać grzyby i wie że moje jedyne i ulubione to właśnie OPIEŃKI i stara się tylko je dla mnie zbierać a ja jestem zachwycona i pakuję w słoiki dary lasu aby mieć na zimę, bo jak to mówią zima długa i wszystko się przyda to co zrobimy latem, wiosną i jesienią prawda?

składniki:

3 kilogramy dużych lub małych opieniek, 
5 ziarenek ziela angielskiego, 
2 liście laurowe, 
2 koncentraty pomidorowe po 160 g, 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 
3 łyżki octu, 
5 łyżek cukru, 
5 średnich cebul, 
3/4 szklanki oleju

wykonanie: 

Duże opieńki, oczyścić i umyć. Wstawić do garnka posolić i ugotować ( zawsze gotuję grzyby 2 razy po 15 - 20 minut ). Na patelni lub w garnku zeszklić cebulę dodając pieprz. Następnie dodać ugotowane i odcedzone grzyby. Do podsmażonych grzybów dodać ziela i liście laurowe i nadal smażyć. Gdy grzyby są już dość podsmażone dodać cukier i ocet i nadal smażyć. Następnie dodać koncentrat i doprawić do smaku solą lub lub przyprawą z dodatkiem soli jaką kto lubi na przykład przyprawą uniwersalną i nadal smażyć. Gotowe grzyby nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką zalać wodą i pasteryzować 15 minut. Po pasteryzowaniu postawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Grzybki smakują rewelacyjnie, nadają się na zimno jako przystawka do mięs. Z tego przepisu wyszło mi 8 słoiczków różnej wielkości. Przepis mam od koleżanki z grupy











Komentarze

Popularne posty