Reklama

Wyszukaj przepis

Nerki wieprzowe w sosie ze śmietany

Dziś myślałam co tu zrobić na obiad, a że miałam mrożone nerki i wczoraj od mroziłam to zrobiłam pyszny sos

składniki:

4 nerki wieprzowe, 
2 łyżki suszonych warzyw, 
6 ziarenek ziela angielskiego, 
1 duży liść laurowy, 
1 łyżka natki pietruszki, 
1 czubata łyżka mąki,
 2 czubate łyżki śmietany 18% ,
4 szklanki wody

wykonanie:

Nerki przekroić na pół i porządnie wymoczyć, do garnka dodać wodę oraz suszone warzywa obgotować pokrojone na mniejsze kawałki nerki do czasu wyparowania 2 szklanek wody wtedy nerki są już miękkie, wodę odlać i wypłukać nerki, następnie wymienić wodę wlać 2 szklanki dodać suszone warzywa, ziela angielskie, liść laurowy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki po chwili śmietanę rozprowadzoną w pół szklanki wody z mąką, zalać nerki, doprawić do smaku solą lub jarzynką i zagotować do powstania sosu. Podałam z ziemniakami surówką moją z chyli oraz opieńkami w occie, uwielbiamy podroby każdego rodzaju


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam nerek.
    U Ciebie,to zawsze coś ciekawego można znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie są naprawdę pyszne o ile ktoś lubi nerki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty