Grzyby opieńki w occie
Sezon grzybowy uważam za otwarty, dziś się w miarę czuję więc sobie grzybki ugotuję, w zalewie octowej do obiadów będą gotowe a także można użyć ich do kanapek lub kto jak woli, grzyby to dary lasów więc trzeba je wykorzystać aby zimą cieszyć się ich smakiem choć zamkniętym w słoiku
składniki na zalewę:
wykonanie:
Około 3 kg małych opieńków, oczyścić, umyć i ugotować ( ja zawsze gotuję 2 razy po 15 - 20 minut w osolonej wodzie ). W międzyczasie ugotować zalewę. Odcedzić na durszlaku. Do słoika włożyć po pół łyżeczki gorczycy, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego lub kilka kulek pieprzu ( w zależności od wielkości słoika ). Nałożyć grzyby, zalać ugotowaną zalewą. Szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać wodą i pasteryzować 10 minut. Po ugotowaniu postawić na ściereczce do góry dnem aby wystygły i za ssały. W sam raz na obiady do drugich dan lub jako przekąska do kanapek. Przepis jest sprawdzony robię go od lat. Z tej ilości grzybów wyszło mi 6 słoiczków
Komentarze
Prześlij komentarz