Zupa z brukselki.
składniki : 2 dowolne kawałki mięsa z kością, 1 duża marchew, 1 liść pora, 3 - 4 listki selera, 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe liście laurowe, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 550 g brukselki już oczyszczonej, 1 mała śmietana 18%.
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziela angielskie i liście laurowe po chwili wykroić liście pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodać oczyszczoną brukselkę i gotować do czasu aż będzie miękka.
Następnie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy zalać zupę doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować.
Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziela angielskie i liście laurowe po chwili wykroić liście pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków.
Gdy ziemniaki są już miękkie dodać oczyszczoną brukselkę i gotować do czasu aż będzie miękka.
Następnie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy zalać zupę doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki, zagotować.
Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Uwielbiam zupę z brukselki można ją ugotować nawet bez śmietany kto jak woli.
Komentarze
Prześlij komentarz