Budyniowe ciasteczka z masą budyniową
Zachciało mi się słodkiego a że piec nie miałam chęci bo źle się czułam, więc zrobiłam taki deser z tego co miałam w domu. Powiem w tajemnicy że deser wychodzi rewelacyjnie smaczny i co najważniejsze z niewielkiej ilości składników które najczęściej posiadamy w domu. Przepis a może raczej pomysł na ten deser podała mi koleżanka wiele lat temu, zachęcam do przygotowania a wasza rodzina będzie zachwycona
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka ( jeśli ma być gęsty budyń to jedną szklankę mleka ) dodać pół łyżki masła, zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony w 1,5 szklanki mleka ( lub 1 szklanka mleka, bo mi wyszedł za rzadki odrobinę )budyń z cukrem i ugotować na gęsto. Do ugotowanego budyniu dodać margarynę i za pomocą łyżki rozmieszać na gładką masę. Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia położyć warstwę ciastek posmarowanych krówką, przykryć drugą warstwą ciastek ( wychodzi po 12 sztuk ). Na ciastka wyłożyć większą połowę gorącego budyniu. Na budyń znowu warstwą ciastek z krówką na nie ciastka i wyłożyć resztę budyniu. Posypać wierzch pokruszonymi ciastkami. Gdy wystygnie wstawić na całą noc do lodówki. Polecam ten deser jest pyszny i szybki w wykonaniu
Komentarze
Prześlij komentarz