Reklama

Wyszukaj przepis

Żurek z połówkami ziemniaków

składniki: 

4 sztuki kiełbasy białej,
1 średnia marchew,
1 liść pora,
2 liście laurowe,
6-7 ziarenek ziela angielskiego,
10-15 sztuk małych ziemniaków,
1 szklanka swojskiego zakwasu,
0,5 kubka dużej śmietany 18 %,
1 łyżeczka cukru,
szczypta pieprzu czarnego,
2 łyżki majeranku,
2 kostki bulionowe,
0,5 łyżki swojskiej jarzynki

wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie liść pora pokrojony drobno, ziela angielskie i liście laurowe oraz kostki bulionowe, gotować do miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki przekrojone na pół i gotować do ich miękkości, W między czasie dodać majeranek i doprawić według swego smaku. Gdy ziemniaki są już miękkie swojski żurek rozrobić ze śmietaną i zalać zupę, pogotować około 15 minut. Następnie dodać białą kiełbasę chwilę pogotować. Na sam koniec gotowania dodać szczyptę pieprzu czarnego. Podawać z jajkiem kto jakim lubi może być również sadzone

Komentarze

Popularne posty