Reklama

Wyszukaj przepis

Warstwowe gołąbki pieczone w piekarniku

składniki:


1,5 szklanki ryżu, 
1100 młodej kapusty, 
1 koncentrat 160 g, 
3 szklanki wody ( może być z parzenia kapusty lub rosół ), 
0,5 łyżki jarzynki ( do sosu tylko w przypadku gdy dodajemy wodę ),
1 łyżka jarzynki ( mam z firmy Organic - Fabryka Smaku ,
3 łyżki majeranku, 
0,5 łyżki ziół prowansalskich, 
4 ząbki czosnku, 
500 g mięsa mielonego z szynki,
 2 plastry margaryny, 
szczypta pieprzu kolorowego, 
1 łyżka papryki słodkiej w proszku

wykonanie: 


Kapustę sparzyć. Ryż ugotować i ostudzić, wsypać do miski dodać jarzynkę, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek pokrojony w drobną kostkę, mięso mielone, paprykę, szczypta pieprzu kolorowego, wszystko dokładnie wymieszać. Naczynie 3,5 litra wysmarować margaryną ułożyć warstwę kapusty następnie farsz znowu kapustę i tak na przemian, wierzch zakryć kapustą. Rozrobić sos i zalać gołąbki. Na wierzch położyć 2 plasterki margaryny, przykryć naczynie pokrywą od naczynia lub folią aluminiową. Wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec - gotować 2 godziny i 10 minut 10 minut przed końcem odkryć naczynie. Polecam są bardzo smaczne. Można jeść jako dodatek do ziemniaków jak również z chlebem

Komentarze

Popularne posty