Seromakowiec
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,0,5 kostki margaryny,2 jajka,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
masa serowa: 3/4 wiaderka sera waniliowego,3/4 szklanki cukru,3 jajka,0,5 kostki margaryny,2 budynie śmietankowe.
dodatkowo: 1 puszka masy makowej.
masa serowa: 3/4 wiaderka sera waniliowego,3/4 szklanki cukru,3 jajka,0,5 kostki margaryny,2 budynie śmietankowe.
dodatkowo: 1 puszka masy makowej.
wykonanie: Margarynę z cukrem, mąką, jajkami i proszkiem do pieczenia, zagnieść, wyrobić gładkie ciasto, gdy się klei dodać mąki ze 2 garście. Wyrobione ciasto schłodzić. Masa serowa wykonanie : Margarynę z cukrem zmiksować na gładką masę, dodać ser i cały czas miksując dodawać po jednym jajku oraz proszek budyniowy. Wykonanie całości : Do blaszki 24 * 34 wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć całą masę makową. Na masę całą masę serową. Na masie serowej z reszty ciasta zrobić ozdobną kratkę. Wcześniej trzeba ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 190 stopni. Można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz