Ogórki korniszony.
do słoika :
Koper, gorczyca, czosnek, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, marchew. ( Na te słoiki co na zdjęciu dawałam gałązkę kopru, płaską łyżeczkę gorczycy, pół ząbka czosnku, kawałek cebuli, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 5 krążków marchwi. )
zalewa :
zalewa :
1 litr wody, 8 łyżek octu 10 %, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli. ( Zawsze gotuję co najmniej z 4 litrów wody. ) - zagotować.
wykonanie :
wykonanie :
4 kg ogórków gruntowych umyć uciąć delikatnie końcówki. Do słoika dodać wszystko z opisu, układać ciasno ogórki, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, dokładnie zakręcić. Wstawić do dużego garnka lub kotła zalać wodą prawie pod pokrywkę i wstawić do pasteryzowania. Od czasu zagotowania się słoików zmniejszyć gaz i pasteryzować 15 minut. Po wyjęciu postawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Robię tak od lat i są przepyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz