Moje pierwsze w życiu różyczki drożdżowe
Wychodzą przepiękne robiłam je w 2019 roku lecz nie chcę usuwać może ktoś zechce skorzystać z tego przepisu, powiem tyle żal było ich zjeść takie wyszły cudowne
składniki na ciasto:
jabłka:
wykonanie:
Z Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki mąki i cukru rozrobić rozczyn. Wlać go do miski z mąką. Następnie dodać cukier i aromat. Wszystko dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto uformować w kulę, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przeciąć nożem na pół, pierwszą jak i drugą kulę rozwałkować cienko, pokroić paseczki około 5 - 6 cm, Posypać ciasto cukrem z cynamonem, układać jabłka, Ciasto zawinąć od dołu, następnie zawijając tak zwanego ślimaka, zwinąć ciasto z jabłkami, ułożyć w foremce do babeczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić w piekarniku. Mi wyszło 12 sztuk różyczek. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Jabłka przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne i kroić cienkie plasterki, do garnka włożyć jabłka przygotowane, zalać wodą i sokiem, od zagotowania gotować 2 minuty aby jabłka zmiękły
Komentarze
Prześlij komentarz