Reklama

Wyszukaj przepis

Mazurek

Mazurki pieczemy za zwyczaj na Wielkanoc prawda, lecz także można upiec wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, dekoracja oczywiście według uznania kto jaką ma ochotę i z czym by miał ochotę na przykład choćby z owocami co o tym myślicie? 

składniki:

2 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
1 jajko + 1 jajko do posmarowania mazurka,
150 g margaryny tortowej

wykonanie:

Z 1,5 szklanki mąki i reszty składników wyrobić ciasto, dodać jeszcze pół szklanki mąki i wyrabiać na gładkie ciasto, gdy już nie klei się do rąk jest gotowe .Na wysypanej mąką stolnicy, uformować dowolny mazurek. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć uformowany mazurek, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia - złotego koloru. Dekoracja kto jaką chce, u mnie masa kajmakowa o smaku tiramisu, maczek od Cykoria. Gotowanie Jest Proste oraz kolorowa posypka od Dr. OETKER Polska


Komentarze

Popularne posty