Kawałki łopatki w sosie.
składniki : 0,5 kg chudej łopatki, 1 łyżka czosnek niedźwiedzi suszony, 1 łyżka przyprawy Delikat, szczypta pieprzu cytrynowego, 0,5 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 1 czubata łyżka suszonych warzyw mam swoje, 3 szklanki wody, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
wykonanie : Mięso z łopatki pokroić na części i obsypać przyprawami, wymieszać. Na suchej patelni podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wlać wodę z opisu dodać suszone lub żywe warzywa, włożyć usmażone kawałki mięsa i dusić z pokrywką na pół przykrytą. Dusić do czasu aż wyparuje 1,5 szklanki wody wtedy mięso jest już miękkie. Następnie na suchej patelni przypalić 2 łyżki mąki, zalać wodą z mięsa i wymieszać aby nie było grudek zalać mięso, zagotować po chwili w słoiku z wodą rozcieńczyć łyżkę mąki zalać sos, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy doprawić do smaku. Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.
wykonanie : Mięso z łopatki pokroić na części i obsypać przyprawami, wymieszać. Na suchej patelni podsmażyć mięso na rumiano. Do garnka wlać wodę z opisu dodać suszone lub żywe warzywa, włożyć usmażone kawałki mięsa i dusić z pokrywką na pół przykrytą. Dusić do czasu aż wyparuje 1,5 szklanki wody wtedy mięso jest już miękkie. Następnie na suchej patelni przypalić 2 łyżki mąki, zalać wodą z mięsa i wymieszać aby nie było grudek zalać mięso, zagotować po chwili w słoiku z wodą rozcieńczyć łyżkę mąki zalać sos, zagotować, dodać ziele angielskie i liść laurowy doprawić do smaku. Obiad podałam z ziemniakami polanymi sosem i ogórek nasolony.
Komentarze
Prześlij komentarz