Golonki indycze bez kości zapiekane z kalafiorem
składniki:
3 golonki indycze,
1 łyżka przyprawy Delikat,
szczypta pieprzu kolorowego,
0,5 łyżki przyprawy pomidorki ziołowe z czosnkiem,
0,5 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
4 łyżki oleju,
1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,
3/4 - te szklanki wody,
200 g kalafiora
wykonanie:
Od golonek indyczych oddzielić kość, pokroić na dwie części, obsypać składnikami z opisu wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut aby przyprawy wchłonęły w mięso. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po godzinie podlać przegotowaną wodą dodać kalafior i piec jeszcze pół godziny w 250 stopniach, co jakiś czas obracając mięso. Podałam z kaszą jęczmienną oraz surówką z pomidora i serem mozzarellą. Mięso wyszło pyszne i kruche
Komentarze
Prześlij komentarz