Dżem truskawkowy z galaretką brzoskwiniową
składniki:
wykonanie:
Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, wysuszyć na durszlaku. Do garnka wlać wody aby tylko zakryć dno, dodać truskawki i smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i rozgniatając truskawki. Następnie dodać cukier i nadal smażyć, dodać pozostały sos truskawkowy z obiadu ( nie koniecznie ja po prostu nie lubię jak się coś marnuje ), smażyć do powstania kożuszka. Pod koniec dodać galaretki i nadal smażyć do zgęstnienia ( one nie będą bardzo gęste ). Gotowe przełożyć do słoików i wstawić do gotowania zalewając wodę do większej połowy słoika. Od czasu zagotowania pasteryzować 15 minut. Pozostawić w garnku do czasu ostygnięcia wody. Weki są przyjęte gdy pokrywka jest za ssana do środka
Komentarze
Prześlij komentarz