Czarny biszkopt
składniki: 8 jajek,2 szklanki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka mąki,1 szklanka kakao.
wykonanie: Jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao, zmiksować.Do blaszki 34 *24 wyłożonej papierem do pieczenia wylać ciasto,Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 40 - 45 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto na dwie części, nasączyć (ja nasączam kawą rozpuszczalną - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzyć w 2 szklankach wody).Dodać dowolną masę może być budyniowy krem (u mnie bita śmietana ze śnieżkami).Biszkopt zawsze wychodzi a nasączony gorzką kawą rozpuszczalną smakuje rewelacyjnie.
Komentarze
Prześlij komentarz