Reklama

Wyszukaj przepis

Czarny biszkopt z masą z kaszy manny i budyniu

składniki na biszkopt: 4 jajka,1 szklanka cukru,pół szklanki mąki,pół szklanki ciemnego kakao,1 łyżeczka proszku do pieczenia.

krem: 3 łyżki kaszy manny,2 budynie waniliowe lub śmietankowe po 40 g każdy,6 łyżek cukru,1 litr mleka,1 margaryna.

wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę dodać resztę składników, zmiksować. Wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 190 stopni i piec 30 - 35 minut(do czasu suchego patyczka).Z litra mleka odlać 2 szklanki, dodać je do słoika razem z cukrem, kaszą i budyniami(wymieszać). Resztę mleka zagotować, gdy już się gotuje dodać wymieszaną zawartość ze słoika i gotować do powstania gęstej masy(wystudzić). W misce zmiksować margarynę i dodawać po łyżce wystudzonej masy.Biszkopt jest z dużej blachy, wystudzony przekroić na pół, dolną część nasączyć zrobioną kawą rozpuszczalną, położyć masę budyniową, przykryć drugą częścią ciasta także ją nasączyć, wstawić do lodówki. Można polać gotową polewą lub swojską.

Komentarze

Popularne posty