Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasto francuskie z puszystym kremem budyniowym

składniki:

2 ciasta francuskie po 300 g, 
3 budynie śmietankowe po 40 g, 
3 szklanki mleka, 
375 g margaryny, 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
kilka kropel aromatu śmietankowego, 
6 łyżek cukru, 
3 czubate łyżeczki cukru pudru

wykonanie:

Budyń rozrobić w dwóch szklankach mleka, 1 szklankę mleka zagotować wlać rozrobiony budyń i ugotować ( musi być gęsty ).Ciasta francuskie po nakłuwać widelcem lub specjalnym urządzeniem do ubicia schabowego ( jest na zdjęciach w Cookpad przepisy ). I piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 35 - 40 minut w zależności od piekarnika, jeśli ktoś chce bledsze piec krócej, (w czasie pieczenia nakłuwać widelcem aby nie było górek ). Następnie gdy budyń jest już zimny, margarynę zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i aromatem śmietankowym, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę. Upieczone blaty ciasta francuskiego studzić na kratce. Do blaszki 37 * 27 wyłożonej papierem od ciasta francuskiego, położyć wystudzony blat ciasta, na ciasto wyłożyć przygotowany krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki aby krem stężał. Świetny pomysł dla gości których się spodziewamy

Komentarze

Popularne posty