CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM JABŁKOWYM I KRUSZONKĄ
Najładniejsze pierwsze ciasto drożdżowe które zrobiłam w 2019 roku a smak powalał na kolana, wyszło tak smaczne i mięciutkie aż rozpływało się w ustach
składniki:
wykonanie:
Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki mąki i cukru, rozrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką .Następnie dodać cukier. Wszystko dokładnie wyrobić na koniec dodać rozpuszczoną margarynę. Ciasto rozłożyć na stole rozwałkować, posmarować dżemem(ja dałam dwa swojskie 250 g),zawinąć ciasto jak roladę, włożyć do formy z papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 170 stopniach przez około 60 minut
KRUSZONKA:
składniki:
Wszystkie składniki wyrobić ręką, jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli za sucha margaryny
Komentarze
Prześlij komentarz