Ciastka budyniowe z galaretką
składniki na dużą blachę:
5 jajek,
1,5 szklanki cukru,
2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej,
1 litr mleka,
250 g margaryny,
42 sztuki herbatników
wykonanie:
Zagotować litr mleka razem z margaryną, jajka z cukrem zmiksować na pulchną masę, dodać budynie i obie mąki. Do gotującego się mleka dodać utarte jaka z budyniami i mąką . Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż masa zrobi się gładka i jednolita. Wylać gorącą na ułożone herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników, zalać galaretką lekko tężejącą. (Można również posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową)
Galaretka:
kolor dowolny,
2 sztuki galaretki rozrobić w dwóch szklankach wody, gdy zacznie tężeć wylać na ciastka
Komentarze
Prześlij komentarz