Reklama

Wyszukaj przepis

Buraczki na zupy w słoikach na zimę

składniki:

5 kilogramów buraczków czerwonych(mam własne),
pół szklanki octu (każdy może dodać co lubi mi najbardziej smakuje właśnie z octem),
5 łyżek cukru,
1 łyżka soli,
0,5 łyżki pieprzu czarnego

wykonanie:

Buraki umyć, wstawić do garnka zalać wodą, ugotować do miękkości. Ugotowane i ostudzone obrać ze skórki(jak są dobrze ugotowane to skórka schodzi gdy weźmie się w rękę burak), zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać wszystkie składniki z opisu, dokładnie wymieszać(można ręką). Nakładać gotowe do słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut od zagotowania się wody. Takie buraczki nadają się zimą na zupy jak i surówki. Wyszło mi 10 słoików różnej wielkości

Komentarze

Popularne posty