Reklama

Wyszukaj przepis

Bułeczki cynamonowe

 składniki: 3/4 szklanki mocno ciepłego mleka,50 g masła lub margaryny,3 łyżki cukru,20 g drożdży,szczypta soli,1 jajko,3 szklanki mąki.
 posypka cynamonowa: 4 łyżki cukru,1 łyżka cynamonu,40 g masła lub margaryny (do posmarowania),1 jajko (do posmarowania bułek).
wykonanie: Do kubka z nagrzanym mlekiem i rozpuszczoną margaryną, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski dodać resztę składników, oraz wyrośnięte drożdże wszystko dokładnie wyrobić. Zrobić kulę pozostawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość stolnicę wysypać odrobiną mąki, rozwałkować kulę na placek grubość dowolna, posmarować masłem lub margaryną rozpuszczoną nie do końca.Posypać posypką z cukru i cynamonu, zwinąć gotowe w luźny rulon i pokroić na tak zwane bułeczki (z tego przepisu wychodzi 12 szt).Gotowe ułożyć w blaszce 26 * 26 wyłożonej papierem do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem.Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić na 180 stopni i piec 20 minut. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (ja lukru nie lubię). Polecam a zapach w całym domu nie do opisania.

Komentarze

Popularne posty