Bitki w sosie
składniki:
800 g mięsa z łopatki,
3 szklanki wody,
2 łyżki suszonych warzyw,
sól,
pieprz,
5-6 łyżek oleju,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 małe liście laurowe,
3 łyżki śmietany 18 %,
1 czubata łyżka mąki,
1 łyżka natki pietruszki,
ulubiona przyprawa uniwersalna
wykonanie:
Mięso pokroić w plastry dowolnej grubości, następnie tłuczkiem do kotletów ubić jak schabowego posolić i posypać pieprzem. Na patelnię dodać olej z opisu i smażyć plastry z obu stron na lekko brązowy kolor. Gdy już usmażone są plastry do garnka dodać wodę z opisu oraz suszone warzywa ułożyć usmażone plastry i dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości mięsa. W międzyczasie dodać natkę pietruszki i doprawiając do smaku ulubioną przyprawą. Gdy zostanie około 1,5 szklanki wody z duszenia, rozrobić śmietanę z mąką i odrobiną wywaru tak aby nie było grudek, zalać mięso, zagotować. Podałam z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty. Mięso rozpływało się w ustach
Komentarze
Prześlij komentarz