Reklama

Wyszukaj przepis

Babka (z przepisu Kulinarna Wiola)

Może nie wyszła mi tak idealna jak koleżanki która prowadzi fanpage na Facebooku czyli Kulinarna Wiola ale za to przepyszna. Polecam serdecznie

składniki:

5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki tortowej (u mnie Mąka Basia),
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
kilka kropel aromatu rumowego,
2 łyżki kakao

wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru nadal ubijając. Następnie dodać po 1 żółtku, miksując. Wlać olej z opisu i miksować kilka minut. Do zmiksowanej masy dodać mąki, aromat i proszek do pieczenia, zmiksować. Blaszkę lub foremkę na babki (większą niż 23 średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wylać ciasto (jeśli z kakao to dodać 2 łyżki kakao i łyżkę oleju dodatkowo, wtedy do drugiej połowy ciasta).Piec w 175 stopniach przez 45 minut do suchego patyczka. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem



wszystkie fotki kolejnością znajdziecie tutaj: Cookpad przepisy

Komentarze

Popularne posty