Babka orzechowa na oleju
składniki:
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
aromat arakowy,
200 g orzechów włoskich już bez skorupek
wykonanie:
Do miski dodać jajka, cukier oraz aromat, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach na pulchną masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksować na wolnych obrotach. Orzechy oczyścić ze skorupek i w woreczku ubić je tłuczkiem do kotletów (nie na miazgę, tylko tak aby były kawałki orzecha).Dodać do ciasta lekko zmiksować. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka. Ciasto można polać polewą i udekorować orzechami pokruszonymi. Pokazuję to ciasto z bliska
Komentarze
Prześlij komentarz